Rygøvelser genoptræning

Rygøvelser genoptræning af din ryg efter en skade

En stor del af Danmarks befolkning går rundt og døjer med smerter i ryggen. Årsagen til smerter kan være en skade, operation eller at du har været ude for en ulykke. Uanset årsagen er genoptræning vigtig for din ryg.

Gennem genoptræning kan du som patient oparbejde noget af den samme livsglæde, som før du fik problemer med ryggen. Hvis du skal opnå en positivt forandring, er det vigtigt at få professionel hjælp til planlægning af dit genoptræningsforløb. Det kan nemlig være svært for dig, at vide hvad du skal fokusere på i dit genoptræningsforløb. Derfor er det vigtigt at du får den rigtige vejledning, så du undgår yderligere skader.

Træner du med før høj belastning eller indtager en forkert stilling under de enkelte genoptræningsøvelser, risikere du at gøre mere skade end gavn. 

 

Genoptræningsmetode tilpasses individuelt 

Som patient er det vigtigt at være opmærksom på, at et genoptræningsforløb skal planlægges individuelt fra patient til patient. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvilken metode som anvendes. Når du som patient skal have planlagt et genoptræningsforløb, tages der udgangspunkt i en genoptræningsplan. Denne plan er individuelt tilrettelagt, i samarbejde med dig og dine pårørende. Der findes mange forskellige metoder til genoptræning, og det er meget forskellige fra kommune til kommune, hvilke de benytter sig af. Nogle kommuner har meget moderne udstyr og metoder som computer og styrende hjælpefunktioner med stor evidens for effekten heraf. Andre kommune er mere traditionelt anlagt og benytter sig måske af ældre og mere traditionelle metoder og udstyr. For dig som patient er det afgørende om du får tilrettelagt det rigtige genoptræningsforløb, med de rigtige metoder og udstyr, for hurtigere at opnå samme funktionsniveau som tidligere eller det bedst mulige funktionsniveau.

 

Fokuser på de stabiliserende rygøvelser efter en rygskade

Der foreligger mange beviser for at, at du vil komme dig hurtigere over rygsmerter ved at styrke dine indre muskelgrupper, bedre kendt som core-muskulaturen. Det er derfor en god idé at have fokus på de stabiliserende rygøvelser. Core-muskulaturen er de muskelgrupper, som omkranser din mave-, ryg- og brystregion og hjælper med at stabilisere din ryg, så den bliver stærkere og du slipper for smerter.

De fleste genoptræningsforløb handler om gennemgang af forskellige øvelser med varierende belastningsniveauer, som du herefter arbejder ud fra. For at sikre de rigtige stabiliserende rygøvelser, vil du skulle starte genoptræningen hos en kiropraktor, fysioterapeut eller anden fagperson. Hvis din skade i ryggen ikke er alvorlig karakter, kan du efter noget tid gennemføre nogle af øvelserne derhjemme. Er din rygskade derimod alvorlig med store smerter, skal din genoptræning foregå på en professionel sted for rehabilitering. Det kan være fysioterapeuter, rehabiliteringsklinikker eller hospitalet – privat eller offentligt. Disse institutioner anvender metoder og udstyr, som indgår i genoptræningsforløb ved, præcis regulering belastningsniveauer. Fysiodema er bl.a. leverandør af moderne rehabiliteringsudstyr til disse institutioner.

For mange patienter handler det om at påbegynde genoptræningsprocessen, så snart det er muligt. Derfor er det vigtigt, at du holder fast i din ret til, at indgå i et genoptræningsforløb, så hurtigt som muligt.

Hvis du vil læse om din ret til genoptræning, kan du læse mere her.

 

Genoptræningsmaskiner fra Fysiodema

For mange patienter, med svære rygskader, kan det være svært eller fuldstændigt umuligt at lave almindelige rygøvelser som nævnt ovenfor. Hos Fysiodema har vi derfor specialiseret os i salg og rådgivning af rehabiliteringsudstyr.  Du kan forskellige steder i Danmark finde vores udstyr – hos fysioterapeuter, rehabiliteringscentre, klinikker – både offentlige og private - genoptræning rygøvelser.

  • AlterG – træningsmaskine som reducerer patienters kropsvægt med 80 %, således at patienter med f.eks. alvorlige nerveskader i ryggen, kan træne selvom de har svært ved at gå.
  • Kaatsu – Styrketræningsenhed til styrketræning med kontrolleret moderat blodgennemstrømning. Styrketræningen kan udføres uden vægte eller med lav belastning. Effekten er relativ stor på kort tid.
  • PhysioTouch/LymphaTouch – Et hjælpemiddel som ved hjælp af negativt tryk løfter og stimulere lymfestrømme. Når lymfestrømen stimuleres, stimuleres kroppens helingsproces.
  • Tyromotion – Robot- og computerassisterende terapienhed, som bruges til genoptræning af skuldre, arme, hænder og fingre. Bruges til genoptræning af førlighed hos patienter med lammelser, hjerneskade, eller ortopædiske operationer. Genoptræningen kan tilknyttes en række terapispil, som øger motivationen for genoptræning hos både børn og voksne.
  • TensioMyoGraphy – Træningsenhed som monitorere patienters fysiske tilstand ved at give øjeblikkelig indsigt i musklernes tilstand. Oprindeligt er den udviklet til læger, men bliver i høj grad benyttet af fysioterapeuter, til at optimere individuelle træningsforløb.
  • Bionic – Robotteknologi som sættes direkte på benet hos patienter med nedsat funktionsevne på det ene ben. Teknologien støtter patienter i deres gang og balance. Enheden bruges til genoptræning, ved at regulere vægten på det svage ben og aflaste det raske.

Du kan med fordel se øvelser og instruktionsvideoer af ovenstående på vores Youtube-kanal her.

Vi ønsker at gøre en forskel inden for rehabilitering. Derfor har vi stort fokus på det nyeste rehabiliteringsudstyr på markedet. Vi fører produkter, som er specialudviklet til rehabilitering af forskellige typer af skader.

Du kan læse mere om vores produkter her.